Psy niemile widziane

Psy z terytorium Guernsey przepędzają ptaki brodzące. Badania wykazały, że liczba osobników regularnie zimujących na wyspach w ciągu ostatnich 20 lat spadła o ponad połowę.

Calidris maritimaWyspy Guernsey straciły w ten sposób biegusa morskiego (Calidris maritima), który gniazduje i żywi się na przybrzeżnych skałach. 20 lat temu w okolicach Vazon Bay przebywało niewiele ponad 100 ptaków tego gatunku. W 2013 roku jego liczebność została zredukowana do jednego osobnika. To spadek o 99 proc.!

Eksperci do spraw środowiska z La Société Guernesiaise twierdzą, że odpowiadają za to psy i ich „wyprowadzacze” – niepokoją ptaki, zapobiegając ich karmieniu w czasie odpływu i zagnieżdżaniu podczas przypływu, a także wstrzymując ich powrót na wyspę po odlocie. Notowanego spadku liczebności nie można bowiem tłumaczyć jedynie zmianami klimatycznymi, gdyż spadek populacji brodzących jest najwyraźniej obserwowany na plażach.

Od 1979 roku na wyspie prowadzony są comiesięczne inwentaryzacje ptaków brodzących, obejmuje to również większość ptaków wodnych. Wolontariusze odwiedzają w ciągu miesiąca wyznaczone sektory wzdłuż linii brzegowej Guernsey i liczą wszystkie ptaki wodne – od kormoranów po zimorodki. Zebrane dane przekazywane są do Brytyjskiej Fundacji Ornitologicznej (British Trust for Ornithology – BTO), która prowadzi monitoring ptaków wodnych dla całej Wielkiej Brytanii. Ptaki wodne są wrażliwe na zmiany – takie jak wszelkie zakłócenia, zanieczyszczenia i zmiany w siedliskach – i są w związku z tym są traktowane jako barometr stanu środowiska.

Na niektórych, najbardziej zniszczonych plażach, wprowadzony został zakaz wyprowadzania psów, ale jego faktyczne wyegzekwowanie nastręcza wiele trudności.

– 20 lat temu, gdy zimą poszliśmy na plażę, można ją było mieć niemal wyłącznie dla siebie. Teraz najważniejszym osobnikiem na plaży jest pies, co wprowadza takie zakłócenia, że ptaki przenoszą się gdzie indziej – powiedział mieszkający na wyspie Jamie Hooper z La Société Guernesiaise.

 

Michał Ajdukiewicz

fot. Andreas Trepte (www.photo-natur.de); Myosotis Scorpioides;

    • ©Fundacja Ochrony Głuszca 2013
    • projekt - Unia Interactive

    Facebook

    Twitter